zondag 22 februari 2009

Open Koffie: ontmoetingsplek ook voor informatieprofessionals?

Al een tijdje ben ik betrokken bij het organiseren van Open Koffies voor de netwerksite Ambtenaar 2.0. Naast veel plezier merk ik dat een Open Koffie bijeenkomst ook veel nieuwe contacten oplevert en dat is prettig in een hoe langer hoe meer digitaler wordende wereld. Direct contact dat onstaat ten gevolge van eerdere digitale contacten. Naar mijn idee een ideale combinatie. Het is een misvatting om te denken dat sociale of professionele contacten voornamelijk nog digitaal zouden moeten verlopen.
Het is prettig om nieuwe contacten te ontmoeten die je eigenlijk al een beetje kent doordat er al digitaal contact is geweest. Het praten over zaken gaat dan toch een stukje gemakkelijker.
Wat is nu zo’n Open Koffie?
De Open Koffie beweging is ontstaan in de VS in eerste instantie als een informele ontmoetingsplek tussen ondernemers, investeerders en ontwikkelaars in de ICT onder genot van een kopje koffie. Inmiddels heeft het idee zich als een olievlek over de wereld uitgebreid en zijn er in veel hoofdsteden, maandelijks, Open Koffies. Ook in Nederland zijn er in verschillende steden Open Koffies, waaronder die van Leeuwarden die gestart is door Jeltine Zijlstra. Zij omschrijft het Open Koffie-gebeuren als volgt:
“Mensen die een uurtje kennis willen maken met ander mensen, kennis willen delen en zin hebben in een lekker bakje koffie. Geen programma's, officiële programma's naambadges en voorzitters, gewoon een uurtje 'unconferencen' (unconference: learning, engaging events). De verbindende factor is dat je waarde wilt genereren door kennis te delen; mensen te inspireren en verbindingen te leggen.”
Daarnaast zie je dat andere groepen buiten de ICT-wereld ook koffieuurtjes organiseren. Een voorbeeld daarvan is de Open Koffie Ambtenaar 2.0 waar ambtenaren, bedrijven en burgers eens in de 14 dagen op maandagochtend koffie met elkaar drinken.
Doelen van deze Open Koffie zijn ook: kennis- en informatie-uitwisseling over alles wat ambtenaren bezighoudt, maar ook hoe zij kennis kunnen delen met behulp van moderne internettechnieken (o.a. bloggen, het gezamenlijk schrijven aan een wiki, het onderhouden van kennisnetwerken, enz.). Kennisdeling en samenwerking met burgers en bedrijven om uiteindelijk beter beleid te realiseren.
Meestal is een spreker aanwezig die vertelt hoe hij of zij kennisdeling en samenwerking in het werk heeft gerealiseerd.
Sinds kort is er ook een Open Koffie Elders en dat betekent dat vanaf 2009 eenmaal per maand de koffie op een andere locatie wordt gedronken. Inmiddels trekt de Open Koffie Ambtenaar 2.0 een schare van vaste bezoekers die ook hoe langer hoe meer toeneemt. De Agenda van de Open Koffie is te vinden op de site Ambtenaar 2.0 en op de groepssite op LinkedIn.
In de volgende blog ga ik nader in hoe zo’n Open Koffie ook meerwaarde voor informatieprofessionals kan hebben.

Geen opmerkingen: